Вакцинація: безпліддя та вагітність – Medical guidelines and news
Гепатит, Гепатит С, В, Ф, вич, спид, новости, медичина, корона, короновирус
15947
post-template-default,single,single-post,postid-15947,single-format-standard,bridge-core-2.6.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,transparent_content,qode-theme-ver-25.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-11813,aa-prefix-advads-,aa-disabled-bots
 

Вакцинація: безпліддя та вагітність

Вакцинація: безпліддя та вагітність

Чи існує небезпека насправді?

covid коронавірус вакцинація міфи astrazeneca pfizer biontech covishield

Вакцинація великої кількості населення задля досягнення колективного імунітету — надзвичайно складне та ресурсовитратне завдання для країни. Україна ж, стикається зі ще більшими труднощами в умовах недостатнього фінансування та з системою охорони здоров’я, що відстає у стандартах від своїх західних сусідів. Очікувано, що такі масштабні кампанії породжують велику кількість міфів довкола себе, найпоширеніші з яких ми вже спростовували.

Читайте детальніше: Міфи про вакцинацію від COVID-19

Наступним сколихнуло інформаційне поле повідомлення про тромбози від AstraZeneca — ситуація, що вимагала додаткового розслідування, та яку ми висвітлили в окремій статті, — проте все нові побоювання набирають популярності в суспільстві, зокрема – через те, чи пов’язана вакцинація із безпліддям, а також який вплив вона має на вагітність.

Вакцинація та безпліддя

Міф про зв’язок вакцинації зі зниженням фертильності або навіть безпліддям зв’явився вже досить давно. Перші статті зі спростуванням від різних західних ЗМІ почали виходити ще в січні цього року. Ще 19 лютого в авторитетному The BMJ було опубліковано статтю, у якій згадується про нові рекомендації від Association of Reproductive and Clinical Scientists та British Fertility Society щодо цього питання.

  • Перш за все, у публікації наголошується на тому, що всім людям репродуктивного віку слід вакцинуватись коли вакцина стане доступною для них, включно з особами, що планують вагітність у близькому або віддаленому майбутньому.
  • Не існує жодного доказу або навіть теоретичного обґрунтування того, що вакцинація може вплинути на фертильність чоловіків або жінок.
  • Вакцинуватись можуть люди, що проходять лікування безпліддя або використовують допоміжні репродуктивні технології (екстракорпоральне запліднення, трансфер замороженого ембріона,  замороження яйцеклітин, індукція овуляції, внутрішньо-маткове осіменіння, використання донорських гамет тощо). Проте, ймовірно, між переліченими процедурами та щепленням має бути інтервал у декілька днів, адже пост-вакцинальний період може супроводжуватись слабкістю, головним болем, підвищенням температури тіла, реакцією у місці ін’єкції тощо. Дотримання такого інтервалу дозволить точніше встановити походження симптомів у випадку їх виникнення.
  • Можна імунізувати осіб, у яких раніше були спонтанні аборти і які бажають знову завагітніти, адже вакцинація не впливає на ймовірність переривання вагітності.

Вакцинація та вагітність

В описаних вище рекомендаціях згадується і про вагітних. Асоціації повідомляють про те, що, якщо вагітній особі загрожує підвищений ризик (через професійну діяльність або з медичних причин) інфікування коронавірусом, то вона може бути вакцинованою. Проте у випадку, якщо такий ризик відсутній, то імунізацію слід відкласти до народження дитини. На даний момент не існує доказів того, що вакцини від COVID-19 можуть бути шкідливі для вагітних, проте цей факт потребує додаткових досліджень, адже кількість доступних даних є недостатньою. Водночас жодна із доступних вакцин не містить живого вірусу, а тому ризик розвитку захворювання після імунізації у матері або дитини відсутній.

Подібні рекомендації дають і Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC). Згідно з останніми, вакцинація — особистий вибір кожного, і вагітні можуть бути вакцинованими, попередньо проконсультувавшись зі своїм лікарем в разі потреби. Масштабні дослідження щодо імунізації вагітних від COVID-19 тривають і нові дані будуть доступні незабаром, проте наявні результати досліджень на тваринах вказують на те, що вакцинація вагітних є безпечною.

Схожої думки дотримується і Victoria Male — авторка статті, опублікованої у журналі Nature: дані, доступні сьогодні, вказують на те, що вакцинація є безпечною для вагітних. А, зважаючи на вищі ризики ускладнень під час вагітності, багато осіб вирішують вакцинуватись. Саме завдяки цьому незабаром науковці зможуть ґрунтовніше оцінити безпечність вакцинації у вагітних.

Хоча ще відсутні дані щодо імунізації жінок, що годують грудьми, проте, згідно з попередніми даними від CDC, вакцини, доступні сьогодні, не містять вірусів, що можуть розмножуватись, і тому не несуть небезпеки для матері, що годує, або дитини.

Цікаво, що в дослідженні, опублікованому в American Journal of Obstetrics and Gynecology, було виявлено, що рівень антитіл після вакцинації у вагітних та жінок, що годують грудьми, був високим, а частота побічних реакцій була низькою серед усіх учасників. Антитіла, вироблені після імунізації, були виявлені у пуповинній крові, а також у грудному молоці, що вказує на перехід антитіл від матері до дитини. Зокрема вже відомо про численні випадки, коли діти від вакцинованих жінок народжувались відразу з антитілами.

Важливо відмітити, що в цій галузі постійно проводяться дослідження, а науковці регулярно отримують нові дані. Саме тому для отримання найактуальнішої інформації необхідно завжди консультуватись зі своїм лікарем.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду “Відродження”.

[ad_2]